Pilgrimstapeten är en 40 m lång bonad, broderad på linneväv med ullgarn, som skildrar Pilgrimsleden från Hammarö till Trondheim.
Projektet inleddes i september 1995, och arbetet har utförts av tio kvinnor från Nordvärmland och Solör i Norge. Tapeten blev klar 23 april 1997 och ställdes ut för första gången i Trondheim i samband med stadens 1000-årsjubileum. Dess pilgrimsfärd fortsatte sedan till Stikklestad Nationale Kultursenter och vidare till Stockholms Medeltidsmuseum under Kulturhuvudstadsåret och åter till Ransby i norra Klarälvdalen där den nu befinner sig i en egen byggnad, Pilgrimshärbärget.
Pilgrimshärbärget är ritat av en arkitekt från Trondheim, Kari Hovin Kjölle, som låter den nutida pilgrimen/turisten komma in i ett 20 meter långt timmerhus. Man följer sedan en gångstig av soluppvärmda stenar, stenar som kommer från norra Värmland och Solör i Hedmark. Genom en skog av gamla träd eller stockar tar man sig uppför Klarälven/Trysilelva till Röros sedan utför Gaula och ner till Atlantkusten och Nidaros.
Idén till Pilgrimstapeten är hämtad från Bayeuxtapeten, som är broderad av kvinnor i Normandie år 1067-1076. Den är 70 m lång och skildrar slaget vid Hastings. Mer info om Bayeuxtapen.
Pilgrimsvandringen börjar vid Hammarö